Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Constanţa are la ora actuală în evidenţă 17 accidente de muncă în cazul cărora nu au finalizat încă cercetările. De vină, spune inspectorul-şef adjunct al ITM, Marian Becheanu, este Institutul Naţional de Medicină Legală Mina Minovici, care nu le-a trimis rezultatele anumitor expertize, deşi cazurile au intrat în atenţia lor din vara anului trecut. „În prezent, nu am încheiat cercetările la opt accidente de muncă", a declarat adjunctul ITM. Este vorba despre accidente petrecute în 2010, cum ar fi cel de la Trion Construct, produs în august 2010.
Aici, angajatul a murit la locul de muncă. Pentru că afară era foarte cald, este foarte posibil ca temperaturile caniculare să fi contribuit la deteriorarea stării de sănătate a omului, însă nu se ştie nimic sigur pentru că, şi-n acest caz, Mina Minovici nu a trimis rezultatele expertizelor. La firma SC Damstel Prod SRL, un ajutor de bucătar a decedat tot aşa, după ce i s-a făcut rău. Nefinalizarea anumitor cercetări, a completat Becheanu, s-a datorat, în cazul altor două accidente, expertizelor tehnice, la SC Tar 02 Special SA, accident produs în iulie 2011 şi SC Minmetal. „Este posibil angajaţii să fi decedat din cauze naturale, dar nu sunt sigur de acest lucru şi nu vreau să comentez", a subliniat Becheanu. Totuşi, la acest moment se află spre finalul cercetării ancheta la societatea Nova Spot SRL. „Bărbatul lucra în Turcia la acel moment. După deces, am cerut rezultatele necropsiei şi alte documente pentru a vedea care este situaţia, dar până acum nu ştim altceva decât că el lucra ca lăcătuş şi că a suferit un infarct şi a murit", a adăugat Becheanu.
Nici un vinovat pentru moartea scafandrilor
Cel mai mediatizat accident de muncă din Constanţa, de anul trecut, este cel în care şi-au pierdut viaţa scafandrii Cătălin Ispas şi Cristian Zarafu, despre care a curs m