Un raport al Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) arata ca alegerile prezidentiale din Bulgaria, de duminica, ar putea fi afectate de fraude si de manipulare la numaratoarea voturilor.
Aproape sapte milioane de bulgari, adica 95% din populatia tarii, au drept de vot pentru prezidentialele de duminica. Datele provin de la recensamantul din februarie 2011 si sunt incluse intr-un raport al OSCE referitor la apropiatele alegeri prezidentiale, transimite Novinite.
Totodata, pe 23 octombrie vor avea loc si alegeri locale. Nicio institutie din Bulgaria nu a anunat, insa, numarul exact al persoanelor care vor avea drept de vot duminica. Acest lucru a nascut controverse potrivit carora lista votantilor ar urma sa fie completata cu nume inexistente. Acesti falsi alegatori ar urma sa reprezinte aproape 15% din numarul total al electorilor, potrivit unui studiu efectuat, in septembrie, de un cotidian local.
OSCE a avertizat ca exista pericolul ca alegerile sa fie fraudate, in urma manipularii numararii voturilor. Organizatia a mai aratat ca unele canale media plaseaza anumiti candidati in pozitii dezavantajoase si le restrictioneaza dreptul la opinie. Monitorizarea a vizat cele mai importante trei posturi bulgare de televiziune, inclusiv postul de stat, si cateva ziare.
Raportul OSCE indica faptul ca noul Cod European subliniaza importanta recomandarilor Comisiei de la Venetia, printre care respectarea dreptului minoritatilor de a-si folosi limba materna in timpul campaniei electorale si introducerea de reguli clare pentru campaniile media. Raportul mai arata ca termenul de contestare a rezultatelor alegerilor, la 24 de ore dupa incheierea acestora, nu este destul de mare.
Potrivit OSCE, au fost cazuri de presiune asupra unor candidati sa-si retraga candidaturile, inclusiv prin aplicarea unor tax