Un cercetător din Olanda a analizat ipoteza conform căreia neutrinii aveau o viteză mai mare decât viteza luminii, iar dovezile lui arată că Einstein nu s-a înşelat
Un experiment ştiinţific dat publicităţii cu o lună în urmă a revoluţionat lumea fizicii. Motivul era că o particulă subatomică are o viteză mai mare decât lumina. Acum, un cercetător independent de la Universitatea din Groningen (Olanda), Ronald van Elburg, susţine că rezultatele anunţate sunt eronate şi demonstrează acest lucru explicând faptul că poziţia sateliţilor cu care s-a calculat viteza neutrinilor este de vină pentru discrepanţe, scrie „International Business Times".
Potrivit oamenilor de ştiinţă italieni, neutrinii produşi la CERN au fost lansaţi la 730 kilometri distanţă, până la laboratorul Gran Sasso, fiind înregistrate momentele de plecare şi de sosire. Calculele au luat-o pe un făgaş normal din cauza sateliţilor folosiţi de aceştia, meniţi să menţină cele două ceasuri sincronizate.
Calcule eronate din cauza distanţei
Conform teoriei cercetatorului olandez, sateliţii folosiţi de italieni orbitau pe o traiectorie vest-est care corespunde, traiectoriei neutrinilor dinspre Elveţia spre Italia, ceea ce înseamnă că particulele superluminice aveau de parcurs o distanţă mai mică, aceasta depinzând de ceasul satelitar.
„În cadrul de referinţă al ceasului, poziţiile sursei şi ale detectorului se schimbă, şi, din perspectiva ceasului, detectorul se mişcă spre sursă. Astfel, distanţa parcursă de particule, aşa cum este ea observată de ceas este mai scurtă decât distanţa care separă sursa de detector pentru ceasul de referinţă aflat pe Pământ", declară Ronald van Elburg. De aici se explică 32 de nanosecunde de întârziere ale vitezei lumii. Astfel, cele 64 de nanosecunde cu care erau mai rapide particulele superluminice sunt explicate prin prezenţa şi folosirea a doi