În Bulgaria, Comisia de stat pentru deconspirarea fostei securităţi a anunţat că, din aproape 8000 de candidaţi la primării, peste 270 au fost ofiţeri sau colaboratori ai serviciilor represive. A fost realizat totuşi un anumit progres în comparaţie cu alegerile locale din anul 2007, la care au participat 427 de securişti.
În conformitate cu o tradiţie nescrisă a tranziţiei bulgare, cei mai mulţi agenţi - 45, sunt pe lista „Mişcării pentru Drepturi şi Libertăţi” - partidul etnicilor turci şi al musulmanilor. Urmează Partidul Socialist - 40, partidul centrist „Cetăţeni pentru dezvoltarea europeană a Bulgariei” (prescurtat GHERB) - cu 35, partidul „Ordine, legitate şi dreptate" – 20, şi ultranaţionaliştii din „Ataka" - nouă.
Agenţi ai securităţii sunt Vladimir Karolev şi Koliu Paramov - candidaţi la primaria Sofiei din partea partidului ţarist şi al celui social-democrat, scrie Novinite.com.
Nu se cunoaşte numărul securiştilor din rândul celor peste 46.000 de candidaţi la funcţiile de consilieri locali. Verificarea este imposibilă din cauza timpului limitat.
Guvernanţii care se bucură de sprijinul Partidului Popular European, exprimat în ajunul alegerilor printr-o reuniune de vârf la Sofia cu participarea preşedintelui Comisiei Europene, Manuel Barosso, a preşedintelui Parlamentului European, Jerzy Buzek, şi a trei comisari, nu şi-au respectat promisiunea de a renunţa la foştii colaboratori. Agent este, de pildă, candidatul lor la postul de primar al oraşului Ruse, actualul prefect Plamen Stoilov, care a şi declarat că se mândreşte de activitatea sa în serviciile secrete.
Impresionează şi faptul că o parte din agenţii din partidul de guvernământ au nume de musulmani.
Premierul Borisov a declarat că împarte în două categorii distincte foştii securiştii - turnători şi cei care au lucrat pentru ţară. „Faptul că numele colaboratoril