Dacă noile reglementări vor trece, până la urmă, de Parlament, edilii trebuie să-i întrebe pe locuitori dacă sunt sau nu de acord cu eutanasierea maidanezilor. Primarii nu ştiu cum vor face aceste consultări - sau dacă au bani pentru ele.
În timp ce, numai în Bucureşti, aproape 1.000 de oameni sunt muşcaţi de câini în fiecare lună, parlamentarii găsesc tot felul de scuze pentru a amâna votul pe legea animalelor fără stăpân. După ce au votat proiectul pe articole luni seara, votul final a fost amânat ieri cu două săptămâni. Motivul oficial - pentru a cere puncte de vedere de la autorităţile locale. De fapt, opoziţia nu a mai fost de acord cu votul secret, iar puterea s-a temut că, la vot deschis, nu va obţine suficient sprijin pentru a trece actul normativ, aşa că a retras proiectul.
Ca de obicei când legea maidanezilor ajunge pe ordinea de zi, la balconul Parlamentului au fost prezenţi aproximativ 100 de apărători ai câinilor comunitari, în frunte cu fostul parlamentar Marius Marinescu, cel care a promovat interzicerea eutanasierii maidanezilor.
Motivul pentru care această lege este atât de controversată este articolul care prevede că autorităţile locale pot decide eutanasierea câinilor fără stăpân, după consultarea populaţiei. Nu se precizează însă cum pot fi întrebaţi locuitorii - referendum, sondaj sau altă modalitate. Orice ar alege primarii, procedura de consultare va costa bani - iar multe din autorităţile locale se plâng în prezent că nu au fonduri nici pentru sterilizarea animalelor - şi va necesita timp, adică încă o tergiversare a situaţiei, timp în care câinii vor rămâne tot pe străzi.
Primarii nu ştiu prea bine cum vor proceda dacă legea va trece de Parlament şi vor fi nevoiţi să o pună în aplicare, adică să organizeze consultările. „Eu cred că ar fi trebuit să lase autorităţile locale să decidă singure ce vor face pentru a rezol