Bulgaria trece pe “turism radioactiv”. Depozitul pentru deşeuri radioactive ce urmează să fie construit în coasta României va fi dotat cu un centru interactiv pentru vizitatori.
Aflat în zona centralei nucleare de la Kozlodui, centrul turistic este “menit să popularizeze proiectul”, se afirmă în descrierea acestuia publicată pe site-ul Ministerului Mediului de la Sofia, transmite Agerpres. În zona depozitului vor fi plantate noi specii de copaci şi va fi creat un parc forestier. În parc va fi amplasat un centru de vizitatori în care turiştii vor primi informaţii despre biodiversitatea zonei, precum şi despre activitatea depozitului. Ei vor putea să afle şi rezultatele monitorizării permanente a mediului din zonă, informează sursa citată.
Ministrul bulgar de resort, Nona Karadjova, a aprobat recent amplasarea unui depozit de deşeuri slab şi mediu radioactive lângă localitatea Hârleţ, situată în zona centralei nucleare de la Kozlodui, la 4 kilometri de la malul Dunării. Potrivit proiectului, depozitul de deşeuri radioactive va avea o capacitate totală de 138.200 de metri cubi sau 345.500 de tone. În depozit vor fi depuse numai deşeuri mediu şi slab radioactive, şi nu combustibil nuclear utilizat şi deşeuri puternic radioactive. Proiectul urmează să fie terminat în anul 2015.
Bulgaria trece pe “turism radioactiv”. Depozitul pentru deşeuri radioactive ce urmează să fie construit în coasta României va fi dotat cu un centru interactiv pentru vizitatori.
Aflat în zona centralei nucleare de la Kozlodui, centrul turistic este “menit să popularizeze proiectul”, se afirmă în descrierea acestuia publicată pe site-ul Ministerului Mediului de la Sofia, transmite Agerpres. În zona depozitului vor fi plantate noi specii de copaci şi va fi creat un parc forestier. În parc va fi amplasat un centru de vizitatori în care turiştii vor primi informaţii