L-am rugat pe Valeriu Bodean, procuror-şef al Secţiei conducerea urmăririi penale în organele centrale ale Ministerului de Interne şi ale Serviciului Vamal, să schițeze portretul hoțului de azi.
-Există percepţia că numărul de tâlhării este în creştere în ultimii ani.
- De fapt, numărul total al infracţiunilor de acest fel este în scădere. Bineînţeles, nu putem vorbi despre o scădere substanţială, cum ar fi de 50 la sută. Oamenii sunt jefuiți la drumul mare și în casele lor de când e lumea. Se vehiculează că procesul de decriminalizare a Codului Penal, cel despre care se vorbeşte în ultimii ani, ar aduce mai multe crime. Totuşi, nici măcar pedeapsa cu moartea nu a redus numărul de infracţiuni. Atunci când dă o spargere, un tâlhar nu se gândeşte că va fi prins.
- Este sărăcia un motiv pentru care moldovenii merg la tâlhării, jafuri, furturi?
- E greu de spus de ce într-un an se comit 200 de furturi, iar în altul doar 20. Cert este că, de multe ori, făptășii sunt recidiviști și de aceea este importantă resocializarea persoanelor condamnate anterior.
- Folosesc astăzi criminalii metode diferite de cele utilizate anterior?
-În ultimii 20 de ani societatea s-a schimbat mult. Nu mai trăim în URSS, hotarele s-au deschis, iar tehnologiile moderne le sunt și la îndemâna infractorilor, care le folosesc pentru a comunica mai ușor și pentru a transmite informații. În plus, acum în loc de topor ei au un pistol.