Ministrul francez de Externe, Alain Juppé, inaugurează miercuri, 19 octombrie, la Paris, un seminar eşalonat pe două zile, dedicat promovării limbii franceze în lume. Numeroase dezbateri sunt organizate cu această ocazie şi urmează să fie propuse strategii pentru o mai intensă prezenţă a limbii franceze în contextul mondializării.
"Franceza, un atuu sau un obstacol pentru creşterea influenţei internaţionale a Franţei?". "Limba franceză la ora numerizării". "Limba franceză în viaţa economică". Am citat doar câteva dintre temele care vor fi dezbătute în aceste două zile, unele dintre ele cu participarea unor responsabili politici şi experţi, dar şi a numeroşi scriitori şi jurnalişti, precum şi a secretarului general al Francofoniei, Abdou Diouf.
Ministerul de Externe îşi propune, prin organizarea acestor două zile de evaluare a locului pe care îl are limba franceză în lume, să-şi stabilească şi strategia pentru anii următori. Şi aceasta într-o lume în plină schimbare, unele dintre acestea având loc în imediata vecinătate a Franţei şi a continentului european, cum este cazul cu revoluţiile din lumea arabă.
Franceza rămâne una dintre marile limbi ale relaţiilor internaţionale. 220 de milioane de persoane vorbesc franceza în lume, iar în 2.050 ele vor fi 500 de milioane, dintre care 80% în Africa.
Din 2025, spun experţii, date fiind tendinţele demografice, franceza va deveni prima limbă maternă în Europa (în prezent ea este a doua, după limba germană).
În faţa acestor schimbări şi evoluţii de ordin geopolitc şi cultural, economic şi social, Franţa încearcă deci să se repoziţioneze, să se adapteze, să-şi stabilească noi priorităţi. Limba franceză este în prezent limbă oficială în 29 de state, iar Organizaţia Internaţională a Francofoniei reuneşte 75 de state membre sau cu statut de observator, ceea ce înseamnă o populaţie de 890 de milio