Lanny Breuer, adjunctul procurorului general al Statelor Unite, sustine intr-un interviu acordat HotNews.ro ca numarul cazurilor de infractiuni informatice comise de romani si care au victime cetateni americani a crescut in ultima perioda, dar ca exista si o colaborare buna cu autoritatile romane. "Niciun criminal, fie ca traieste in SUA, fie in Romania, nu trebuie sa simta ca bunurile obtinute pe cai ilicite nu pot fi confiscate", a declarat oficialul american, referindu-se la dezbaterea din Romania pe marginea confiscarii averilor si la beneficiile obtinute de romanii care comit infractiuni de ciminalitate informatica.
Ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, despre cresterea numarului de cazuri penale si programul de ridicarea a vizelor: Numarul cazurilor penale nu ajuta, dar faptul ca aveti capacitati de aplicare a legii din ce in ce mai puternice este benefic in eforturile de a obtine ridicarea vizelor.
HotNews.ro: As dori sa stiu daca exista o crestere sau o diminuare a numarului de fraude bancare, comerciale, legate de furt din ATM-uri, phishing, anunturi false pe eBay care au avut victime cetateni americani si care au fost comise de romani in ultimi ani?
Lanny Breuer:Cred ca raspunsul este ca exista. Criminalitatea cibernetica reprezinta o provocare enorma atat pentru Romania, cat si pentru SUA. In SUA exista o mare sensibilitate fata de acest tip de criminalitate. Trebuie sa mentionez ca FBI crede intr-adevar ca suntem sprijiniti de autoritatile romane. Cred ca parteneriatul nostru cu autoritatile judiciare nu are precedent in acest domeniu. Toti trebuie insa sa facem mai mult.
Noi avem un intreg departament care se ocupa doar cu criminalitatea informatica. Vom continua sa identificam cu agresivitate persoanele care comit astfel de infractiuni, sa le tragem la raspundere. Vom incerca si solicitam si extradari in aceste cazur