„Cu două săptămâni în urmă, la Kiev, profesorul Eugene Kern, de la Mayo Clinic, ne spunea că anul trecut, în SUA, s-au plătit două miliarde de dolari daune pentru procese de malpraxis. Jumătate s-au plătit pe ORL, din care două treimi au vizat patologia rinosinusală. Şi nu vorbim de chirurgia estetică...“, relatează dl prof. dr. Codruţ Sarafoleanu, secretarul general al Societăţii Române de Rinologie (SRR), referindu-se la importanţa domeniului, în prefaţa primului Congres al SRR, organizat în perioada 3–5 noiembrie 2011, la Bucureşti. Mai multe detalii în interviul realizat de dl dr. Aurel F. Marin.
Interviu cu dl prof. dr. Codruţ Sarafoleanu, secretarul general al Societăţii Române de Rinologie şi preşedintele primului congres al acestei noi societăţi ştiinţifice – Sunteţi secretarul general al unei societăţi ştiinţifice tinere dar foarte active, cu personalitate juridică şi cu planuri mari de viitor. Cum a fost înfiinţată această societate?
– Societatea Română de Rinologie s-a înfiinţat firesc, continuând tradiţia societăţilor europene şi americane de ORL, care au născut asociaţii şi societăţi pe subspecialităţi: rinologie, laringologie, otologie. Ne-am gândit că este necesar să ne aliniem şi noi la politica societăţilor internaţionale de otorinolaringologie. În plus, aşa cum aţi remarcat, privind latura juridică, lucrurile nu erau foarte bine structurate la noi, cu societăţile de ORL, pentru că ele nu au încă un statut juridic foarte clar. Noi ne-am înfiinţat obţinând acordul Guvernului României pentru denumirea de societate „Română“, trecând apoi toate etapele legale, pentru a căpăta personalitate juridică. Următorul pas a fost acela de a nu ne limita numai la cei ce doresc să profeseze mai mult în această subspecialitate ORL – rinologia –, ci am încercat să creăm o societate interdisciplinară, având în vedere că patologia nasului şi a că