Probabil că ați aflat că aproximativ 100.000 de recenzori ne vor număra între 20 și 31 octombrie. Iar fiecare întâlnire cu un recenzor poate dura între 10 și 45 de minute, în funcție de numărul mebrilor familiei respective. În principiu refuzul de a completa aceste formulare va fi pedepsit cu o amendă cuprinsă între 1.500- 4.500 de lei. Pe de altă parte, recenzorii care nu respectă confidenţialitatea datelor colectate de la cetăţeni vor fi amendaţi cu sume cuprinse între 500 şi 1.500 de lei, conform legii. Hm, cam puțin prin comparație, zic.
Cică se ia amendă și dacă îi închizi ușa în nas recenzorului și nu-i dai voie să intre în casă. Serios?! Păi și cum rămâne cu articolul 27 al Constituției care în alineatele 1 și 2 spune așa: (1) Domiciliul şi reşedinţa sunt inviolabile. Nimeni nu poate pătrunde sau rămâne în domiciliul ori în reşedinţa unei persoane fără învoirea acesteia. (2) De la prevederile alineatului (1) se poate deroga prin lege pentru următoarele situaţii:
a) executarea unui mandat de arestare sau a unei hotărâri judecătoreşti;
b) înlăturarea unei primejdii privind viaţa, integritatea fizică sau bunurile unei persoane;
c) apărarea securităţii naţionale sau a ordinii publice;
d) prevenirea răspândirii unei epidemii.
Ciudat. La fel de ciudată e și întrebarea referitoare la locul în care avem… toaleta, dacă e în interiorul locuinței sau în curte, pentru cei cu casă. Și dacă avem două, una în casă și una după nuc?
Mi se pare foarte amuzant că recenzorul va întreba cine e şeful gospodăriei şi e obligatoriu să-i răspundem, se vor crea războaie civile în unele gospodării, sunt sigură. Chiar, am să-i cer jumătății să organizăm o ședință ca să hotărâm cine e la noi capul familiei, poate chiar supunem la vot, cine știe.
Întrebările cu răspuns opţional sunt doar cele legate de religie, etnie, limbă maternă şi eventua