De miercuri până duminică, are loc la Paris Salonul Internaţional de Artă Contemporană FIAC – Foire International d’Art Contemporain, manifestare ajunsă la a 38-a ediţie. Anul acesta, pe fond de criză, organizatorii au invitat mai puţini galerişti decât anul trecut, deşi specialiştii spun că piaţa artei rezistă în contextul crizei financiare.
Acestui târg de artă contemporană i s-a acordat o mai mare atenţie în ultimii ani din partea autorităţilor culturale franceze, neliniştite că Franţa a pierdut ceva teren pe piaţa artei. China, de exemplu, a venit tare din urmă şi afişează în acest moment o mai mare vitalitate în materie de achiziţii de obiecte de artă. Din 2004 încoace însă, marile galerii străine au revenit la Salonul Internaţional de Artă Contemporană de la Paris, care se impune acum prin ţinuta sa şi spiritul de selecţie. Locul în care se desfăşoară evenimentul, Le Grand Palais, îşi spune şi el cuvântul pentru a conferi prestigiu evenimentului.
168 de galerii de artă modernă sunt prezente la actuala ediţie, faţă de 194 anul trecut. Ponderea galeriilor străine a crescut însă, ea fiind de 68%. Cele mai multe galerii străine vin din Statele Unite, mai precis 27. Urmează apoi, în ordine cantitativă, 21 de galerii germane, 12 italiene, 11 belgiene, zece britanice, nouă elveţiene... O premieră o reprezintă anul acesta galeriile braziliene, în număr de trei.
Timp de patru zile, colecţionari şi experţi din lumea întreagă vor vizita, analiza, evalua şi achiziţiona operele de artă moderne expuse la Paris, într-o ambianţă care se anunţă bună. Agenţia France Presse informează că salonul similar organizat săptămâna trecută la Londra a fost şi el un succes, faţă de ediţiile precedente considerate mai slabe, cea din 2008 fiind considerată drept cea mai dezastruoasă.
Când colecţionarii investesc bani în arta modernă înseamnă de fapt că moralul a