Odată cu scăderea temperaturilor metabolismul organismului se schimbă, iar imunitatea scade brusc. Specialiştii în nutriţie, citaţi de Huffinghton Post, au realizat o listă a alimentelor care nu trebuie să lipsească din dieta de toamnă.
● Dovleacul este o sursă bogată de vitamina A, care, potrivit experţilor de la Harvard School of Public Health, stimulează activitatea celulelor albe ale sângelui. Experţii în nutriţie susţin că pulpa dovleacului are proprietăţi diuretice, laxative şi sedative. De aceea, se recomandă bolnavilor cu retenţii hidrice să urmeze în această perioadă a anului cura cu dovleac. Tratamentul durează cinci zile şi, în acest interval, bolnavul consumă un terci gros de dovleac, preparat din 1,5 până la 2,5 kg de pulpă care se fierbe în lapte. Leacul se poate aromatiza cu cimbru, miere sau cu tarhon, dar nu se adaugă niciun strop de sare. În plus, betacarotenul conţinut de dovleac reduce riscul creşterii nivelului glicemiei. Miezul dovleacului conţine o cantitate mare de vitamine: A, C şi E, eficiente în cura de detoxifiere a organismului. Pentru eliminarea toxinelor, terapia trebuie urmată timp de 10-12 zile. În această perioadă se bea câte un pahar cu 100 ml de suc proaspăt de dovleac, în amestec cu ceai de afin.
● Merele au un conţinut ridicat de fibre şi de vitamine, printre care se numără A şi C. Un măr cu coajă conţine în jur de 3 grame de fibre, ceea ce reprezintă mai mult de 10% din cantitatea de fibre necesară organismul în fiecare zi. Mâncat fără coajă, cantitatea acestor nutrienţi scade considerabil. Nutriţioniştii spun că fibrele conţinute de măr determină scăderea nivelului de colesterol, reducând riscul depunerii acestuia pe artere, prevenind atacurile de inimă. Sucul de mere reduce riscul acumulării calciului şi formării pietrelor la rinichi. Un studiu realizat în Marea Britanie a demonstrat că femeile care beau cel mul