Măsurile de austeritate luate de conducerea Ministerului Sănătăţii bagă spaima printre medicii gălăţeni. Conform ordinelor venite „de sus", spitalele din judeţul Galaţi vor pierde şi anul viitor un mare număr de paturi, ca urmare a încercărilor disperate de a se face economie la bugetul sănătăţii
Aceasta ar fi cea de-a doua reducere în mai puţin de 24 de luni, în condiţiile în care, la această oră se simte o nevoie acută a creşterii numărului de paturi şi nicidecum de o scădere.
Preşeditele Colegiului Medicilor din Galaţi, dr. Dumitru Cristea, această decizie va afecta pe termen lung soarta pacienţilor şi a medicilor din Galaţi.
„Deciziile Ministerului ne surprind într-un mod neplăcut. În acest moment este nevoie acută de medici şi de personal auxiliar. În niciun caz reducerea numărului de paturi nu reprezintă o soluţie pentru cetăţeni. Sunt secţii critice în spitalul judeţean, cum ar fi Unitatea de Primire Urgenţe, Neonatologia, Cardiologia sau Neurochirurgia, în care lipsa de personal se simte foarte puternic", a spus acesta.
Pe de altă parte, doctorul Cristea spune că nu înţelege de ce se iau aceste decizii.
„În conformitate cu normele impuse de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. De altfel suntem chiar la coada clasamentului din Uniunea Europeană", a mai comentat acesta.
Se are în vedere şi reducerea numărului de paturi din unităţile sanitare de la şase paturi la mia de locuitori, la 5 paturi la mia de locuitori.
Deja, la încputul acestui an, cea mai importantă unitate sanitară din judeţ, Spitalul Clinic de Urgenţă Sfântul Apostol Andrei Galaţi, a pierdut, printr-un alt ordin al Ministerului Sănătăţii, nu mai puţin de 100 de paturi.
Ambulatoriu până la Revelion
Conform aceleiaşi surse, până la sfârşitul acestui an calendaristic, situaţia Ambulatoriului Spitalului Judeţean va reintra în normal.
„Deşi va fi fu