Produsele de panificaţie vândute sub titulatura de “pâine neagră” trebuie să fie realizate obligatoriu din făină neagră şi nu din făină albă şi coloranţi Sursa: EVZ
Reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) ne-au precizat că denumirea sub care se vinde pâinea trebuie să fie stabilită în concordanţă cu materia primă utilizată, respectiv, cu făina utilizată (făină albă, făină integrală, făină neagră etc).
“Nu poate fi denumit - Pâine neagră, un produs în care predomină făina albă, şi numai o proporţie din făina utilizată este făină neagră, situaţie în care produsul va avea ca denumire sub care se vinde produsul - pâine cu făină neagră“, ni s-a precizat de la Cabinetul preşedintelui ANPC.
Pâinea "vopsită" nu poate fi vândută ca pâine neagră
În cazul în care nu este utilizată făină neagră şi culoarea este conferită de alte materii prime cu efect de colorare denumirea nu poate fi “ pâine neagră”.
“Conform prevederilor Ordinului 438/295/2002, privind aditivii alimentari destinaţi utilizării în produsele alimentare pentru consum uman în pâine şi produse similare nu se admite utilizarea coloranţilor ( aditivi)”, ni s-a mai comunicat de la ANPC.
Etichete cu compoziţia pâinii negre la produsele ambalate
Pâinea neagră ambalată trebuie să aibă etichetă din care să reiasă ingredientele. “În ceea ce priveşte indicarea listei ingredientelor din care rezultă ingredientele utilizate), aceasta este obligatorie în cazul produselor vândute sub formă ambalată, ale căror etichete trebuie să conţină elementele obligatorii stabilite de HG nr.106/2002 privind etichetarea alimentelor, între care şi lista ingredientelor.
Evitaţi pâinea neagră la vrac. Aici lista ingredientelor nu este obligatorie
În cazul pâinii comercializată în vrac, "este obligatorie indicar