Scriitorul Julian Barnes, tradus în România de Editura Nemira, a câştigat Man Booker Prize pe 2011, unul dintre cele mai importante premii literare ale lumii
Câştigătorul Man Booker Prize pe 2011 a fost anunţat în cadrul unei ceremonii care a avut loc marţi seară, la Guildhall, în Londra.
Aceasta a fost a patra oară când Barnes, în vârstă de 65 de ani, s-a aflat pe lista scurtă a scriitorilor selectaţi pentru Man Booker Prize, el fiind favoritul caselor de pariuri anul acesta. El a mai fost selectat în 1984, pentru "Flaubert's Parrot", în 1998, pentru "England, England", şi în 2005, pentru "Arthur and George".
„Povestea asta cu Booker Prize te poate scoate din minţi", a spus Barnes, când a primit premiul. „Foarte mulţi scriitori şi-l doresc cu înverşunare", aşa că „cel mai sigur mod de a-ţi păstra minţile acasă este să-l tratezi ca pe o loterie... până când îl câştigi, iar atunci îţi dai seama că membrii juriului sunt minţile cele mai luminate din lumea literară...", a mai declarat scriitorul.
Romanul care i-a adus premiul este „The Sense o Ending"/ „Sentimentul sfârşitului", aflat în curs de apariţie la Editura Nemira, care a publicat până acum 15 cărţi semnate Julian Barnes, printre care celebrul „Papagalul lui Flaubert", „Café au lait", „Tristeţi de lămâie" (2005), „Pedantul din bucătărie", „Trois", „Anglia, Anglia", „Nimicul de temut", „O istorie a lumii în 10½ capitole" şi „Puls".
Preşedintele juriului, Stella Rimington, fost şef al MI5 - serviciile secrete britanice -, a spus despre acest roman că are "toate datele unei opere a literaturii engleze clasice" şi că este "scris rafinat, cu intrigă subtilă şi dezvăluie noi adâncimi la fiecare lectură". "Ne-am gândit că este o carte care vorbeşte omenirii secolului 21", a adăugat ea.
Barnes a mai scris alte zece romane şi numeroase povestiri şi eseuri. Născut în Leiceste