Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) au depus o plângere la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), în care cer verificarea procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Daniel Morar, pentru declaraţiile pe care le-a făcut în timpul unui interviu acordat TVR.
Atunci, Morar îi acuza pe judecătorii instanţei supreme, cercetaţi de corupţie, că au cerut ieşirea la pensie, aceasta fiind o practică a mai multor magistraţi cercetaţi penal sau disciplinar. Şeful DNA povestea, de asemenea, cum judecătorii instanţei supreme acceptă contestarea tuturor interceptărilor telefonice, dosarele de corupţie întârziind astfel foarte mult.
CSM a decis marţi să sesizeze corpul de inspecţie judiciară al instituţiei, "în legătură cu interviul pe care domnia sa l-a acordat TVR. Se va face o analiză de text pentru a se stabili dacă declaraţiile dumnealui sunt de natură să afecteze reputaţia, imaginea, independenţa unor magistraţi", a explicat pentru gândul Monica Prejmereanu, purtătoarea de cuvânt a CSM.
Verificarea lui Daniel Morar nu constituie o cercetare disciplinară, ci este doar o procedură preliminară, în urma căreia forul suprem al magistraturii va decide dacă este cazul să declanşeze o cercetare ca la carte împotriva procurorului anticorupţie sau dacă va clasa plângerea ca nefondată.
CSM a fost sesizat de judecătorii de la Înalta Curte: "Colegii de la Înalta Curte s-au simţit lezaţi de aceste afirmaţii", a mai spus Monica Prejmereanu.
Recent, DNA a anunţat că cercetează penal pentru corupţie două judecătoare ale Înaltei Curţi - Gabriela Bîrsan şi Iuliana Puşoiu. Acestea ar fi acceptat bunuri, vacanţe, petreceri şi chiar folosinţa unui apartament la Paris, toate plătite de un om de afaceri, prin intermediul unui avocat. Soţul Gabrielei Bîrsan este judecătorul CEDO Corneliu Bîrsan, care a invocat imunitatea acordată de