Recenzorii pot suna la uşa bucureştenilor începând cu ora 8 şi până cel mai târziu la 20:30. Ei desfăşoară această activitate în timpul liber, fără scoatere din producţie, motiv pentru care pot veni fie dimineaţa, fie după terminarea programului.
În medie, timpul estimat pentru completarea formularelor dintr-o gospodărie este de 45 de minute. Recenzorii sunt obligaţi să poarte la gât un ecuson şi la cererea celui care va fi intervievat să arate buletinul sau cartea de identitate. Recenzorii mai pot fi recunoscuţi şi după geanta albastră pe care scrie "Recensământul populaţiei 2011".
Norma unui recenzor este de 120 de gospodării într-un interval de 10 zile. Miercuri, cu o zi înainte de începerea recensîmântului, bucureştenii au primit în cutiile de scrisori fluturaşi prin care sunt anunţaţi ca în cazul în care nimeni nu-i contactează sau nu sunt disponibili să sune la numerele de telefon indicate.
Recenzorii sunt obligaţi să sune la uşile cetăţenilor de trei ori. În cazul în care nimeni nu le răspunde, a treia oara lasă o înştiinţare cu numărul de telefon la care pot fi contactaţi pentru a stabili ziua şi data la care să poată completa formularele. Dacă nici aşa nu pot lua legătura cu locatarul gospodăriei atunci recenzorii fac un referat cu propunerea de sancţionare pe care-l înaintează Secretariatului Tehnic al Comisiei de Recensământ. În acest caz amenda este cuprinsă între 1.500 şi 4.500 de lei.
La nivelul fiecărei primării au fost formate circumscripţii de recensământ din care fac parte reprezentanţi ai Comisiei Naţionale de Statistică, recenzori şefi şi simpli recenzori. De formarea comisiilor în cadrul primăriilor s-a ocupat Prefectura Capitalei.
Cu ce e diferit recensământul faţă de cel din 2002
Faţă de recensământul din 2002, cel care începe joi diferă atât din punct de vedere tehnic cât şi în privinţa întrebărilor. Director