Desi, pentru unii micul dejun este o simpla gustare frugala, in majoritatea cazurilor micul dejun se constituie ca principala masa a zilei.
De altfel adesea si medicii recomanda un mic dejun consistent, mai ales cand se prefigureaza o zi obositoare.
Pentru ca omul sa fie satisfacut, a intrat in practica marilor hoteluri bufetul suedez, dar nu sunt evitate nici superbele aranjamente pe platouri sau direct in farfurie, accentuand adesea pe specificul local sau national.
Aceasta prima masa a zilei - indiferent daca poarta numele de breakfast, fruhstuck, petit dejeuner, prima colazione, ontbijt, cafe da manha sau... mic dejun - are rolul sa te puna pe picioare si sa te tina bine dispus pentru intreaga zi.
Ca sa le gusti pe toate, trebuie insa sa calatoresti mult, chiar foarte mult.
Stiind ca nu toata lumea calatoreste, portalul Big Picture a cules o frumasa colectie de mic dejunuri, din care prezentam cateva.
Mic dejun la Londra: oua, fasole, carnati, sunca la gratar, slanina afumata si prajita.
Mic dejun iranian: peste cu orez, "cehama" (pilaf) cu rosii, cehana cu ardei iuti cehana cu creveti, sare, piper, lamaie, ceapa cruda.
Dimineata cubaneza: un fel de clatita coapta si cafea. Cam putin, dar clatita este mare.
In Polonia: cartofi prajiti sau copti, cu carne la gratar, legume crude asortate, snitel cu sos alb, piure de cartofi, smantana.
Meniu marocan: clatita cu dulceata, lipie cu dulceata, gogoasa coapta la cuptor, chec pe baza de miere.
Mic dejun suedez, sobru: azima (foaie din paine nedospita) cu dulceata ecologica, dar amara, din fructe de padure.
Mic dejun islandez: peste fiert, cu ciulama din paste fainoase.
Mic dejun popular portughez: cornuri cu fructe si legume, cafea ta