Coalitia impotriva anticoruptiei, majoritara in politica romaneasca, a inregistrat o victorie impotriva unuia dintre marii sai dusmani - Agentia Nationala de Integritate.
Camera Deputatilor a adoptat tacit propunerea legislativa de modificare a legii ANI initiata de senatorul PNL Emilian Francu, potrivit careia demnitarii care detin sub 3% actiuni la o firma nu sunt obligati sa declare contractele cu statul.
"Contractele, inclusiv cele de asistenta juridica, consultanta si civile, obtinute sau aflate in derulare in timpul exercitarii functiilor, mandatelor sau demnitatilor publice (...) se vor declara doar de cei care detin peste 3% din actiunile sau partile sociale ale unei firme care are contracte cu o societate comerciala cu capital de stat sau unde statul este actionar", prevede proiectul de lege.
Senatul este camera decizionala pentru acest proiect, dar daca el a trecut tiptil de Camera, unde Coalitia este mai solida, exista o mare probabilitate ca el sa treaca si de Senat unde doar cateva absente din tabara Puterii sunt suficiente pentru ca treaba sa mearga unsa, asa, ca din greseala.
Nu e nicio greseala. Cei mai multi dintre politicienii romani, o majoritate covarsitoare, ar fi foarte fericiti ca ANI sa aiba soarta pe care a avut-o CNSAS. Adica sa fie intai discreditata si apoi emasculata, pentru ca ei sa-si poata duce la indeplinire linistiti singurul motiv pentru care sunt in politica, adica umflarea conturilor.
Va aduceti aminte in ce chinuri s-a nascut legea ANI si ce presiune externa a fost necesara pentru ca legea sa fie pana la urma adoptata, initial intr-o forma ridicola pusa la cale in buna intelegere de marii juristi ai tuturor partidelor. Abia dupa intoarcerea de la promulgare, PDL a fost nevoit sa accepte o varianta decenta, la a carei diluare se lucreaza acum intens.
Proiectul