Arheologia este o meserie pentru cei care se dedică cu trup şi suflet cercetării pe teren
Se spune că de multe ori că meseria te alege, aşa s-a întîmplat şi în cazul lui Gabriel Crăciunescu. El a ajuns să iubească o profesie aleasă întâmplător şi descoperită cu fiecare piatră cercetată pe site-urile arheologice.
„Am ales meseria de arheolog cu totul şi cu totul întâmplător, am descoperit-o în momentul în care am venit la muzeu, nu lucrasem până atunci, nu fusesem pe şantiere arheologice, abia după aceea mi-am dat sema că îmi place foarte mult“, a mărturisit arheologul.
Pasiune pentru istorie şi civilizaţie
De la meserie la pasiune nu a fost decât un pas, aşa că de multe ori arheologul îşi petrecea timpul descoperind civilizaţii de mult uitate, departe de familie.
„Arheologia presupune ataşament, sacrificii, multă muncă pentru că trebuie să mergi foarte mult pe teren. Trebuie să ai înţelegere şi din partea familiei pentru că eşti plecat şi trebuie să te susţină în felul acesta.
Trebuie efort fizic, intelectual, destul de multe laturi ale personalităţii noastre sunt angrenate şi solicitate pentru că deşi frumoasă , această meserie nu este uşoară“, a adăugat Gabriel Crăciunescu.
Arheologul mehedinţean are chiar şi o pagină dedicată pe site-ul informatic Wikipedia, acest lucru deoarece şantierele coordonate de el în special cele de la Orevița Mare sau Rogova au fost puncte de pornire în cercetarea arheologică pentru o noua generație de studenți.
„Cred că mai sunt tinerii interesaţi de arheologie, din păcate, unii ar vrea să ardă etapele, să fie mari specialişti, fără o muncă susţinută, fără să aibă în spatele lor activitatea practică şi de teren, fără acestea nu se poate face arheologie.
Arheologul este om de teren şi nu trebuie să ne gândim imediat la rezultate, trebuie să o faci pentru tine, pentru mese