EOS KSI: Oamenii care au luat credite de 10.000 euro în 2008 au cele mai mari probleme de plată
Românii nu sunt rău-platnici, ci nu au bani pentru a-şi rambursa creditele
Băncile vor începe, din 2012, să vândă creditele ipotecare neperformante
Românii care au luat credit de 10.000 de euro în anul 2008 au cele mai mari probleme, luptându-se cel mai mult cu rambursarea, potrivit companiei de colectare a creanţelor EOS KSI România. În acelaşi timp, reprezentanţii companiei spun că oamenii nu au bani să plătească. "Românii nu sunt rău-platnici, în realitate ei nu au bani pentru a-şi rambursa creditele. Oamenii care au luat în 2008 credite de 40.000-50.000 de lei, la costuri foarte mari, se luptă cel mai mult cu plata datoriilor la bănci. Să ai un credit de 10.000 de euro şi să fie nevoie să plăteşti 50 de euro lunar este un efort foarte mare", a spus Kovacs într-o conferinţă de presă, potrivit Mediafax.
Acest aspect reiese şi din valoarea medie a plăţilor efectuate în România de către debitori care este de doar 56 de euro, faţă de media din Europa Centrală şi de Est, de 75 de euro.
Pe de altă parte, în România valoarea medie a cazurilor externalizate de bănci este de 373 euro, în condiţiile în care în regiune aceasta ajunge la 1.712 euro. Această diferenţă se explică prin maturitatea redusă a creditelor neperformante externalizate şi prin valoarea mică a împrumuturilor în cazul României.
România stă bine şi la capitolul rată de colectare
România stă bine şi la capitolul rată de colectare, cu o rată de succes de 14%, faţă de 2% media din Europa Centrală şi de Est.
"Stăm foarte bine la acest capitol, sumele colectate sunt suficient de mari. Asta nu înseamnă că românii sunt cei mai buni-platnicii din regiune, ci că băncile din România externalizează creanţele mai devreme decât cele din alte ţări. Acesta este un