Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale "Victor Babeş" din Capitală are, din această săptămână, pentru prima dată în istoria unităţii sanitare, o clinică de terapie intensivă, aceasta fiind dotată la standarde europene.
"Pentru prima dată, Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale «Prof. Dr. Victor Babeş» are o clinică de terapie intensivă. Atenţie, nu vorbesc de anestezie, pentru că noi avem numai terapie intensivă. Clinica de terapie intensivă a fost creată în cadrul unui program al Ministerului Sănătăţii cu Banca Mondială, dezvoltat în opt centre universitare, la care a contribuit şi Primăria Capitalei", a declarat, miercuri, agenţiei MEDIAFAX managerul unităţii sanitare, Emanoil Ceauşu.
El a mai spus că până acum bolnavii cu boli infecţioase grave erau trimişi în alte clinici pentru că spitalul nu avea terapie intensivă.
"Era foarte necesară această secţie întrucât Spitalul «Victor Babeş» are o particularitate faţă de alte unităţi de boli infecţioase, fiind singura pentru boli tropicale. Aproape în fiecare an sunt internaţi bolnavi care vin din ţări endemice pentru suferinţe care la noi au fost eradicate, precum holeră, malarie, febră galbenă", a mai spus profesorul Ceauşu.
De asemenea, în această secţie sunt internate cazurile de infecţii severe, septicemii, encefalopatii, gripe sau meningite, forme grave.
Clinica de terapie intensivă are nouă paturi, fiecare având ehipamentele specifice profilului de terapie intensivă, cu monitoare şi ventilatoare. Secţia are patru saloane cu câte două paturi şi unul cu un singur pat. Totodată, clinica dispune de un laborator pentru analize, ecograf, bronhoscop, endoscop, aparat portabil de radiografie pulmonară, o cameră de sterilizare, cameră centrală de monitroizare a tuturor bolnavilor, cameră pentru medici şi pentru asistente, a precizat