În România, „peste 300 de ferme mari ar urma să fie afectate“ de limitarea subvențiilor în agricultură, indiferent de suprafață, la suma de 300.000 de euro.
Propunerea legislativă face parte din proiectul de revizuire a Politicii Agricole Comune, lansat săptămâna trecută de comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloș. „Sunt sute de mii de euro sau, pentru unele ferme foarte mari, chiar milioane de euro care nu vor mai fi acordate prin acest sistem de plată“, a declarat Dacian Cioloș, într-un interviu acordat HotNews.ro.
Dan Tapalagă: Domnule comisar Cioloș, aţi lansat de curând propunerile de reformare a Politicii Agricole Comune. Acestea ar urma să mai treacă şi de Parlamentul European, şi de Consiliul de Miniştri, unde este de aşteptat, cel puţin în parlament, să aveţi opoziţie sau un lobby puternic din partea celor care critică aceste propuneri. Primele reacţii critice puternice au venit din cauza limitării subvenţiilor, indiferent de suprafaţă, la suma de 300.000 de euro. V-aţi atras critici şi din ţară, am văzut reacţia ministrului Leonard Orban, dar şi de afară. Iar în mod curios, aş zice, deşi România este trecută printre marii beneficiari ai noilor reguli, reprezentanţi ai guvernului, cum spuneam, v-au criticat pe motiv că se vor fărâmiţa şi mai mult fermele din România.
Dacian Cioloș: În primul rând, eu nu le-aş lua ca şi critici, ci ca şi observaţii care pot să se constituie într-o poziţie de negociere a unor structuri, instituţii, care sunt implicate în procesul de decizie. Pentru că o critică poate să vină din afara procesului decizional, să spună: „Ceea ce decideţi nu e bun“. În structura actuală, Comisia Europeană e cea care face propunerile legislative care apoi sunt adoptate de către parlament şi de către consiliu. Parlamentul şi consiliul au dreptul să vină cu propuneri de amendamente, cu propuneri de modificări, de adaptări