Autorităţile italiene au pus sub sechestru active ale UniCredit în valoare de 245 de milioane de euro, într-o anchetă de evaziune fiscală în care sunt cercetaţi 20 de directori, inclusiv fostul director general Alessandro Profumo, a declarat o sursă apropiată investigaţiei, citată de Bloomberg.
Anchetatorii analizează dacă UniCredit, cea mai mare insituţie de credit din Italia, a comis fraudă printr-un plan de investiţii aranjat de Barclays. Trei persoane de la Barclays sunt de asemenea, investigate, transmite Mediafax.
Banca italiană a fost "foarte surprinsă" de confiscarea activelor şi "rămâne convinsă că atât UniCredit cât şi angajaţii săi au acţionat corect", potivit unui comunicat al UniCredit. Activele reţinute de autorităţi reprezintă profitul despre care se crede că banca l-ar fi obţinut prin declaraţii false pentru anii fiscali 2007 şi 2008, potrivit unui comunicat separat al poliţiei financiare italiene, care a derulat operaţiunea de instituire a sechestrului.
Profumo, 54 de ani, a refuzat să comenteze asupra anchetei, la fel şi un purtător de cuvânt al Barclays.
UniCredit s-a folosit de un plan financiar numit Brontos pentru a majora "beneficiile economice" ale băncii, a afirmat Profumo la o reuniune anuală a UniCredit din aprilie anul trecut. Planul a crescut profitul înainte de taxe al băncii, a declarat, la momentul respectiv un purtător de cuvânt al instituţiei de credit. Investigatorii analizează utilizarea acestui plan financiar, a spus sursa apropiată anchetei.
Barclays ar fi propus folosirea acestei scheme financiare atât UniCredit cât şi Intesa Sanpaolo, potrivit cotidianului italian Il Sole 24 Ore, care citează o notă a grupului Barclays.
Planul implică transferul unor active Barclays printr-o sucursală din Milano, folosind UniCredit şi Intesa drept părţi terţe, într-o tranzacţie care ar fi generat profit