Criza nu s-a terminat, iar eficientizarea cheltuirii banului public şi creşterea transparenţei, îmbunătăţirea absorbţiei fondurilor europene, dar şi eliminarea unei părţi din economia subterană sunt soluţiile pentru ca România să reuşească să-şi îmbunătăţească situaţia fiscală şi să treacă mai uşor de această perioadă.
Aceasta este una dintre concluziile dezbaterilor de la lansarea studiului "Politica de impozitare în România: blestemul încasărilor fiscale joase", realizat de Daniel Dăianu, Ella Kallai şi Laurian Lungu.
Profesorul de economie Daniel Dăianu a adus în discuţie potenţialul foarte mare de ameliorare a colectării veniturilor bugetare, dar şi risipa banilor publici din România şi "cifra jalnică" a absorbţiei fondurilor europene, de circa 4%.
"Avem mari carenţe pe colectare, pe utilizarea baniilor publici, pe absorbţia fondurilor europene. Avem potenţial de creştere a colectării, iar consolidarea fiscală nu trebuie să se ocupe doar de tăieri de cheltuieli. Dacă ai risipă, tai şi cheltuielile, dar trebuie să targhetezi şi creşterea colectării veniturilor. Noi irosim şi banii puţini pe care-i avem, îi ducem aiurea. Dacă am absorbi mai mulţi bani, mult mai uşor am face consolidarea fiscală", a spus fostul ministru de finanţe.
Pentru a aduce mai mulţi bani la buget autorităţile au optat anul trecut pentru majorarea TVA cu cinci puncte procentuale, la 24%, ceea ce a ajutat la încadrarea în ţintele de deficit agreate cu FMI, dar a frânat consumul şi redresarea economiei, accentuându-se şi evaziunea.
Laurian Lungu, managing partner al Macroanalitica, a spus că majorarea TVA este benefică pe termen scurt pentru că aduce mai multe încasări la buget, dar, ulterior, un nivel ridicat al taxării încurajează evaziunea fiscală, determinând scăderea colectării.
"Acum colectăm mai puţin decât înainte să avem creşterea de TVA. Nu doa