Investiţiile de milioane de euro în domeniul schiabil ne-ar putea impune pe harta pasionaţilor de schi. Sursa: REUTERS
Staţiunile montane din România cu greu îşi fac loc printre destinaţiile de iarnă europene, pentru că, în ciuda faptului că avem, în prezent, 126 de pârtii autorizate, lungimea lor nu este impresionantă. O singură staţiune din Bulgaria, Pomporovo, are o treime din lungimea tuturor pârtiilor noastre râspândite în 17 judeţe, respectiv 116,5 kilometri.
"Austriecii, germanii, francezii sau italieni nu se gândesc la România când vine vorba de destinaţia în care să-şi petreacă vacanţa. Asta e realitatea. Dacă vor să meargă la mare, aleg mai degrabă Turcia sau Grecia, iar când vine vorba de schi, sunt multe alte opţiuni", declara Klaus Pumpel, directorul executiv al grupului TUI din Austria, la anunţarea parteneriatului cu Eurolines.
Sinaia, pe lista locurilor de văzut
Ce-i drept, puţine staţiuni montane româneşti se regăsesc printre recomandările făcute turiştilor pentru sporturile de iarnă. Excepţii sunt puţine. Sinaia este una dintre ele, însă prezenţa acestei staţiuni într-un top al locurilor pe care trebuie să le vezi din Europa de Est are mai degrabă legătură cu Peleşul decât cu pârtiile de schi.
Dragoş Anastasiu, proprietarul Eurolines, este un schior împătimit. Recunoaşte deschis că ultima oară când s-a urcat pe schiuri pe o pârtie din ţară era prin 2003. Potrivit lui Anastasiu, schiorii amatori din România care au şi ceva bani merg în Austria. "Bulgaria vine tare din spate, pentru că este mai aproape. Eu sunt schior şi am fost la bulgari. Am rămas impresionat. Nu este la nivelul Austriei, dar este cu ceva ani înaintea noastră. Bine ar fi să se facă şi la noi toate aceste investiţii anunţate pentru că avem potenţial, dar nu ştim să-l folosim", a adăugat acesta.
Investiţii de milioa