Liderii europeni mai au patru zile până la summitul european din 23 octombrie, în timpul căruia își vor prezenta planul de salvare pentru economia zonei euro. Între timp, Spania își pierde din ratingul de țară, trei bănci italiene își pierd din credibilitate și numărul de proteste și greve ajunge să paralizeze, timp de două zile, întreaga activitate economică din Grecia.
Spania pierde din ratingul de țară
Agenția de rating Moody's a declasat astăzi (19 ocombrie) ratingul de țară al Spaniei de la "Aa2" la "A1". "Nu a existat nicio rezolvare credibilă la atuala criză a datoriilor suverane și va dura mult până când zona euro va putea recâștiga încrederea piețelor prin prospectele sale de coeziune polică și creștere economică," a spus aceasta.
Știrea a venit la doar câteva zile după ce agenţia de evaluare financiară Standard and Poor's (S&P) a declasat (13 octombrie) ratingul de credit pe termen lung al Spaniei cu o treaptă, din cauza sistemului bancar slab, stagnării economice și a reformelor "incomplete" pentru reducerea ratei șomajului.
S & P și-a justificat joi (13 octombrie) decizia de a declasa ratingul de la "AA" la "AA-" argumentând că Spania are o rată ridicată a șomajului,o creditare restrânsă și un nivel ridicat al datoriilor în sectorul privat.
Foto (sus): Agenția de rating Moody's lovește din nou în economia zonei euro
"În ciuda semnelor de rezistenţă în performanţa economică în 2011, vedem riscuri pentru perspectivele de creştere economică din cauza şomajului ridicat, condiţiilor financiare mai stricte, nivelului încă ridicat al datoriilor din sectorul privat şi încetinirii economice a partenerilor comerciali ai Spaniei," au spus S & P într-o declaraţie.
Trei bănci italiene își pierd din credibilitate
Tot astăzi, agenția de evaluare financiară Standard & Poor's a tăiat ratingul de credit a trei bănci pri