Grecii sunt astăzi în a doua zi de grevă generală. Protestele anticriză de ieri, la care au participat, doar la Atena, peste 125.000 de oameni, au degenerat în violenţe.
Sindicaliştii greci, supăraţi că Parlamentul mai votează astăzi un nou pachet de măsuri de austeritate, care include concedierea a încă 30.000 de bugetari, tăieri salariale de 20%, creşterea impozitelor şi suspendarea contractelor colective de muncă, se ţin de cuvânt. Ei au promis că vor organiza „mama grevelor generale", cel mai mare protest pe care l-a văzut Grecia în ultimele decenii pentru a atrage atenţia guvernanţilor că sunt la capătul puterilor din cauza „curelei mult prea strânse".
Şi au reuşit. Cu siguranţă, turiştii străini aflaţi la ieri la Atena, Salonic, Patras sau Heraklion pot confirma experienţa neplăcută. Aeroporturile au fost închise până după-amiază, taxiurile, autobuzele şi trenurile n-au circulat deloc. Dentişti, doctori, avocaţi, inspectori fiscali, hamalii din porturi, benzinarii, farmacişti şi profesorii nu lucrează nici ei. Într-un fel de grevă sunt şi funcţionarii publici de la Ministerul de Finanţe. Ei nu părăsesc clădirea, nici nu lucrează, dar nici nu lasă pe nimeni să intre.
Situaţie de război
Chiar şi băcăniile şi brutările au tras obloanele. „Închidem magazinul ca să nu-l închidem de tot", a mărturisit propietarul unui butic din Atena, spunând că a fost ameninţat că, dacă nu se conformează, magazinul îi va fi devastat. Doar la Atena au ieşit ieri în stradă peste 125.000 de oameni scandând „Jos Guvernul", „Puterea poporului" şi „Stop austerităţii". Un grup de aproximativ 200 de protestari, pe care autorităţile îi califică drept huligani, au vrut să intre în Parlament să-şi verse acolo furia. Cei peste 3.000 de poliţişti mobilizaţi încă de marţi pe străzile Atenei, care deja au antrenament cu cetăţenii mânioşi, care o ţin dintr-o grevă