Comisia Europeană a prezentat astăzi un plan de finanțare a unor investiții în valoare de 50 de miliarde de euro care să îmbunătățească rețelele de transport, energie și digitale din Europa.
Investițiile care vizează infrastructurile cheie vor contribui la crearea de locuri de muncă și vor stimula competitivitatea Europei într-un moment în care Europa are foarte mare nevoie de acestea. Mecanismul de conectare a Europei va finanța proiecte care vor elimina verigile lipsă din rețelele de transport, energetice și digitale ale Europei.
De asemenea, datorită acestui mecanism, economia Europei va deveni mai ecologică prin promovarea unor moduri de transport mai curate, a conexiunilor în bandă largă de mare viteză și prin facilitarea utilizării energiei regenerabile, în conformitate cu Strategia Europa 2020. În plus, finanțarea destinată rețelelor energetice va contribui la integrarea și mai puternică a pieței interne a energiei, va reduce dependența energetică a UE și va consolida securitatea aprovizionării.
Pentru a sprijini finanțarea Mecanismului de conectare a Europei (MCE), Comisia a adoptat, de asemenea, termenii Inițiativei „Project Bonds” Europa 2020 (obligațiuni pentru finanțarea de proiecte), care va reprezenta unul dintre instrumentele de partajare a riscului pe care s-ar putea baza MCE în scopul de a atrage capital privat pentru finanțarea proiectelor. Faza pilot va începe chiar de anul viitor.
Prin concentrarea pe rețelele de transport, energetice și digitale inteligente, sustenabile și pe deplin interconectate, Mecanismul de conectare a Europei va contribui la realizarea pieței unice europene.
Comisia a identificat proiectele care pot avea cel mai mare impact datorită investițiilor suplimentare alocate de UE.
În special, Comisia urmărește ca investițiile realizate prin Mecanismul de conectare a Europei să acționeze ca u