Tot mai multe femei, dar şi bărbaţi şi copii ajung să fie exploataţi de traficanţii de persoane. Majoritatea victimelor sunt „exportate" în ţări ale Uniunii Europene. Galaţiul, ca şi celelalte judeţe ale Moldovei, este printre zonele de unde sunt recrutate cele mai multe persoane care ajung să se prostitueze.
Tânără, 14 - 25 de ani, studii gimnaziale sau medii, fără ocupaţie şi condiţie materială precară. Este profilul femeii care, de bunăvoie sau amăgită de promisiunea unui loc de muncă în străinătate, venită din partea unui prieten, cunoştinţă, vecin sau rudă, pleacă peste hotare şi ajunge să fie ţinta abuzurilor sexuale. Cu alte cuvinte, în loc să fie menajeră sau bonă, ajunge să se prostitueze la marginea trotuarului, în cluburi sau în locuinţe private.
Potrivit bilanţului semestrial al Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane (ANITP), în primele şase luni ale lui 2011, numărul românilor exploataţi sexual a fost de 264, dintre care 253 femei şi 11 bărbaţi. În cazul exploatării sexuale, vârsta victimelor este cu mult mai mică decât a victimelor exploatate pentru muncă, iar jumătate din victimele exploatate astfel în primul semestru al anului 2011 au fost minore.
Autorităţi implicate în prevenirea şi combaterea traficului de persoane din Galaţi, Brăila şi Vrancea s-au întâlnit ieri la Galaţi.
Riscurile de a deveni o victimă a traficanţilor de carne vie sunt cu atât mai mari cu cât „ţinta" vizată se încadrează într-un dintre următoarele situaţii:
- are statut de migrant ilegal sau se află pe teritoriul altui stat fără a deţine documentele adecvate de şedere;
- este însărcinată sau prezintă o dizabilitate ori o boală mentală;
- este dependentă de droguri sau alte substanţe;
-are o capacitate limitată de discernământ datorată vârstei sau unei afecţiuni medicale;
-infirmitate, persoană cu handicap f