Cifrele au un mare păcat. Refuză să se îmbârlige după voinţa politică. Adunate şi scăzute corect, au valoare de adevăr.
Cele mai multe reproşuri care îmi sunt adresate privesc „părerismul" subsemnatului. În definitiv, sunt şi eu un simplu cetăţean, am şi eu grija zilei de mâine, sunt îngrijorat pentru familia mea şi - să nu zic vorbă mare - îmi pasă de România. Vorbele mele sunt poate greşite, poate răuvoitoare. De aceea, am să las cifrele să vorbească în locul meu. E vorba de foarte mulţi bani. De colectarea, gestionarea şi distribuţia lor. Să lăsăm sentimentele şi fanatismul deoparte, e posibil ca buzunarul sau stomacul să ne tragă de urechi.
Prima chestiune este aceea a atragerii fondurilor europene, de care am vorbit. Acum, că avem şi un Minister al Afacerilor Europene şi beneficiem şi de cifre mai exacte, putem trage o linie zdravănă: România a absorbit, din cele şapte fonduri structurale şi de coeziune, în valoare totală de aproximativ 20 de miliarde de euro, numai 716 milioane, adică nici mai mult, dar nici mai puţin de 3,7%. Precizez că anul 2013 este anul final. Aflat la mijlocul ineficienţei, Ministerul Economiei riscă să piardă orice altă sursă de finanţare încă din 2012. Între timp, Guvernul a angajat plăţi de aproximativ trei miliarde, bani luaţi din buzunarul public, către executanţii interni. Proiecte europene prost întocmite/supravegheate sunt finanţate de noi. Pe scurt, e ca în bancul cu celebrul cetăţean sovietic. Nu i s-a dat, i s-a luat. Menţionez, ca să evităm orice discuţii aiurea, că programele de preaderare sau programele de dezvoltare rurală şi plăţile pentru agricultori nu intră în capitolul programelor operaţionale. Nasol.
O a doua poveste, care se împleteşte armonios cu fuga Nokia de la Jucu, este chestiunea deficitului de cont curent, care se învârte în jurul valorii de 470 de milioane. În aceeaşi lună, investiţ