Vitamina C sau acidul ascorbic este acum unul din cei mai cunoscuti si puternici antioxidanti, care protejeaza organismul de infectii si previne bolile degenerative, cardiovasculare si cancerul. Este necesara pentru intarirea sistemului imunitar si asigurarea organismului impotriva infectiilor.
Vitamina C asigura refacerea pielii si a celulelor dupa o ranire, imbunatateste absorbtia de fier si asimilarea calciului, reduce tensiunea arteriala si colesterolul si previne arterioscleroza.
Lipsa vitaminei C din organism duce la oboseala excesiva, astenie, slabiciune, lipsa poftei de mancare, dureri de oase. De asemenea, persoanele care au lipsa de vitamina C fac dese hemoragii interne, isi pierd dintii din cauza gingiilor care adesea sangereaza, sunt lipsite de energie, au o digestie proasta si racesc foarte des.
Pentru ca organismul nu-si poate produce in cantitate suficienta vitaminele de care are nevoie zilnic, trebuie ajutat, dar nu atat cu vitamine de sinteza, ci cu alimente naturale care le au, din belsug, in compozitia lor. Vitamina C sub forma naturala nu prezinta efecte adverse si poate fi procurata din fructe si legume proaspete, netratate, dar si din alte alimente, unele chiar preparate in casa. Vitamina C se gaseste din abundenta in citrice, in fructe de padure, rosii, pepene.
Prepara bors in casa si, mai ales acum, in aceasta perioada, cand racelile sunt atat de frecvente, bea zilnic cate un pahar de bors si da-i si copilului. Borsul proaspat preparat cu tarate de grau are in compozitia lui o intreaga farmacie de vitamine si minerale.
Zeama de varza murata, moarea, cum i se mai spune, este o alta sursa de vitamina C, ieftina si la indemana oricui. Mancati cat de des salata de varza murata sau varza calita. E plina de vitamina C si alti nutrienti necesari organismului in perioada de tranzitie spre iarn