Grecia se confrunta, joi, cu a doua zi de proteste masive, cel mai probabil insotite de violente, si o greva care va paraliza practic fiecare sector al economiei, in conditiile in care parlamentarii trebuie sa voteze pentru o noua serie de masuri de austeritate, necesare pentru o transa a imprumutului FMI ce va amana falimentul tarii.
Miercuri dupa-amiaza si seara, la Atena au avut loc ciocniri dure intre manifestanti si politie, in conditiile in care peste 100.000 de oameni s-au strans pe strazi pentru a protesta fata de taierile salariale si maririle de impozite cerute de UE si FMI, scrie BBC.
Greva de 48 de ore, inceputa miercuri, va paraliza practic fiecare domeniu al economiei elene. Daca controlorii de trafic aerian au facut o pauza de 12 ore de la greva, miercuri, pentru a permite zborurilor internationale si nationale sa fie reluate, ceilalti angajati sunt fermi pe pozitii.
Functionarii publici, vanzatorii, muncitorii portuari, taximetristii, avocatii, profesorii, muncitorii din constructii si multi altii continua si joi actiunea de protest.
Parlamentul trebuie sa aprobe articolele legii austeritatii, dupa ce si-a dat aprobarea preliminara, miercuri tarziu, cu 154 de voturi pentru si 141 impotriva.
Votul de joi se va desfasura in conditiile in care manifestantii au promis ca se vor strange iar in fata Parlamentului, in Piata Syntagma, pentru a presa deputatii sa nu aprobe taierile salariale si de pensii si concedierea temporara a 30.000 de functionari publici.
Unii dintre ministrii premierului Giorgios Papandreou au amenintat ca nu vor vota unele din articolele legii, desi sunt constienti ca fara urmatoarea transa de bani Grecia mai poate plati salariile si pensiile pana pe 10 noiembrie, dupa care va fi nevoita sa declare falimentul.
Ministrul de Finante, Evangelos Venizelos,