România a coborât şapte locuri în topul anual al Băncii Mondiale privind mediul de afaceri, Doing Business 2012, până pe poziţia 72 din 183, în principal din cauza introducerii "cazierului fiscal" pentru sediul social al unei firme înainte de înregistrarea acesteia, scrie Mediafax.
"România a îngreunat pornirea unei afaceri prin solicitarea unui cazier fiscal pentru sediul social al unei noi firme înainte de înregistrare", se arată în raportul prezentat joi de BM. Prevederea la care se referă experţii instituţiei financiare a fost introdusă în iulie 2010.
Pe de altă parte, introducerea sistemului electronic de plăţi şi a sistemului unificat de declarare a contribuţiilor la fondul asigurărilor sociale, "abolirea" taxei minime anuale impusă firmelor şi scurtarea procedurilor de insolvenţă sunt trecute ca fatori pozitivi pentru mediul de afaceri din România.
Dintre criteriile luate în calcul la determinarea "uşurinţei" cu care se fac afaceri, România stă cel mai bine în privinţa accesului la credite, unde ocupă locul 8 în lume.
România este pe poziţia 63 în lume după uşurinţa înfiinţării unei noi firme, în scădere faţă de anul trecut. Înfiinţarea unei afaceri necesită în medie şase proceduri, durează 14 zile, costă 3% din venitul mediu pe locuitor şi necesită un capital minim 0,8% din venitul mediu anual pe locuitor.
Venitul mediu brut anual pe locuitor pe care se bazează raportul BM pentru România este de 7.840 dolari SUA.
În mod surprinzător, accesul la electricitate este unul dintre punctele slabe ale mediului de afaceri din România. Tragerea de curent electric la sediul unei noi firme presupune şapte paşi, durează 223 de zile şi costă 556,9% din venitul mediu pe locuitor, potrivit raportului BM. Toate acestea plasează economia românească pe locul 165 în lume în privinţa uşurinţei cu care firmele pot obţine electricitate.
Plata