Romania a coborat 7 pozitii in clasamentul statelor dupa criteriul usurintei de a derula o afacere, se arata in editia pe 2012 a raportului realizat de IFC si Banca Mondiala "Doing Business 2012: Doing Business in a More Transparent World". Romania a facut mai dificila demararea unei afaceri prin solicitarea unui certificat fiscal pentru sediul unei noi companii inainte de inregistrarea acesteia. In schimb, plata taxelor pentru companii a fost usurata prin introducerea unui formular unic pentru contributiile sociale, care poate fi depus electronic. De asemenea, Romania a amendat legea insolventei pentru a scurta perioada procedurilor de insolventa, se mai arata in document.
Descarca din atasament si citeste Raportul integral
Raportul evalueaza reglementarile ce afecteaza societatile comerciale care functioneaza in 183 tari. Raportul face un clasament al economiilor din tari aflate in cele 10 domenii unde au fost cercetate reglementarile din domeniul afacerilor, din punctul de vedere al posibilitatilor de demarare a unei afaceri, solutionarea problemelor legate de insolventa si comertul international. Metodologia de realizare a studiului a fost extinsa anul acesta pentru a include si indicatori referitori la alimentarea cu energia electrica.
UPDATE Cea mai mare reducere este inregistrata in privinta demararii afacerilor, unde Romania a cazut 32 locuri ajungand de pe pozitia 31 pe 63. Romania inregistreaza si o crestere si anume procedurile de intrare in insolventa. La acest capitol, Romania a ajuns de pe locul 109 pe 97, urcand astfel 12 pozitii.
Raportul arata ca pentru inregistarea unei firme, o persoana este nevoita sa treaca prin 6 proceduri birocratice. De asemenea, pentru inregistarea unei firme se face in 14 zile.
Costul demararii afacerilor in Romania este de 3% din veniturile pe cap de locuitor. Acest cost include