Deputaţii de la Atena şi-au dat aprobarea iniţială pentru noile măsuri de austeritate, în timp ce pe străzile din jurul Parlamentului aveau loc ciocniri între poliţie şi protestatari care au recurs la violenţă după ce o grevă de 48 de ore paralizase deja ţara, transmite BBC, preluată de NewsIn.
Parlamentarii au programat pentru joi un vot în a doua lectură a noii legislaţii, care prevede reduceri de plăţi şi creşteri de taxe, în condiţiile în care economia se confruntă cu o gravă recesiune. Există temeri că ţara ar putea intra în incapacitate de plată, iar criza riscă să se extindă în alte ţări din zona euro, precum Spania şi Italia.
Cum Grecia nu s-a mai putut împrumuta pe termen lung de pe pieţele financiare, pentru a-şi finanţa datoria, UE şi FMI au intervenit în două rânduri cu planuri de salvare, dar au cerut reduceri bugetare drastice, ceea ce i-a înfuriat pe grecii de rând, care spun că se aplică metoda "medicamentul omoară pacientul".
Zeci de mii de protestatari greci au pornit miercuri în marş spre Parlamentul elen, dar acţiunea s-a sfârşit prin ciocniri cu poliţia. Unii demonstranţi au aruncat cu pietre şi cu sticle incendiare, iar poliţia a recurs la gaze lacrimogene.
Greva de 48 de ore, la care au chemat atât sindicatele din mediul public, cât şi cele din mediul privat, a determinat închiderea unor departamente guvernamentale, birouri, întreprinderi, magazine şi a paralizat serviciile de transport. Cursele aeriene interne şi internaţionale au fost amânate, din cauza unei greve de 12 ore a controlorilor de trafic.
Noile măsuri de austeritate, asupra cărora parlamentarii urmează să-şi dea votul final joi, includ reduceri de pensii şi salarii şi concedierea temporară a 30.000 de angajaţi din sectorul public. Guvernul se străduieşte să-şi convingă creditorii că aceste reduceri sunt suficiente şi că are nevoie de următoarea tranşă