Compania chineză Gezhouba şi-a exprimat "decizia fermă" de a se implica în proiectul de peste un miliard de euro al construcţiei hidrocentralei de acumulare Tarniţa-Lăpuşteşti, din judeţul Cluj, potrivit unui comunicat emis de Ministerul Economiei.
Gezhouba nu este singura companie chineză interesată de România. Cu doar o zi în urmă, Nuclearelectrica şi Guangdong Nuclear Power Group au semnat un acord de confidenţialitate privind accesul companiei chineze la documentaţia proiectului de construcţie a reactoarelor nucleare 3 şi 4 ale centralei de la Cernavodă.
Unităţile nucleare 3 şi 4, a căror construcţie a fost evaluată la patru miliarde de euro, vor avea o putere de 720 MW fiecare şi vor dubla capacitatea de producţie a centralei de la Cernavodă. Cele două reactoare nucleare funcţionale ale centralei de la Cernavodă asigură aproape 20% din necesarul de electricitate la nivel naţional, potrivit Mediafax.
Cea mai mare hidrocentrală din lume
Ministrul Economiei Ion Ariton a discutat joi, la Beijing, cu reprezentanţii Gezhouba pentru a stabili detaliile colaborării dintre partea română şi cea chineză. Astfel, Hidroelectrica va prezenta o listă de investitori, compania chineză fiind invitată la participe la selecţia lor.
"Este unul dintre principalele proiecte ale Guvernului României şi suntem decişi să-l implementăm cât mai repede" a declarat ministrul Ariton. China Gezhouba Group International Engineering Co (CGGC) a fost principalul contractor al hidrocentralei "Trei defilee", cea mai mare din lume. De asemenea, CGGC a realizat sau a participat, în Republica Chineză, la construcţia a peste 100 de hidrocentrale precum şi la peste 300 de lucrări din domeniul infrastructurii (autostrăzi, poduri, diguri, căi ferate, locuinţe), se mai arată în comunicatul ministerului.
Compania chineză Gezhouba şi-a exprimat "decizia fermă" de a se implic