Camera de Comerţ şi Industrie a României în parteneriat cu Secţia Comercială a Ambasadei Austriei şi Ambasada Poloniei de la Bucureşti a organizat miercuri 19 octombrie conferinţa cu tema „Depăşirea Impasului în Accesarea Fondurilor Europene – Probleme şi Soluţii”.
Au răspuns invitaţiei adresate de Camera Naţională la un dialog constructiv privind accelerarea cheltuirii cu eficienţă sporită a fondurilor europene, E.S. dl Leonard Orban, Ministrul Afacerilor Europene, şefii unor Autorităţi de Management (POS CCE, POS Mediu şi POR), reprezentanţi ai Corpului Diplomatic acreditat la Bucureşti, Camere de comerţ judeţene şi bilaterale, societăţi bancare, consultanţi şi beneficiari actuali sau potenţiali – IMM-uri şi companii mari.
Sistemul Cameral, singura structură coerentă, reprezentativă a mediului de afaceri românesc, este un „partener firesc în orice proiect guvernamental,” a subliniat, vicepreşedintele CCIR, prof. dr Sorin Dimitriu, preşedintele CCI Bucureşti. Acest parteneriat este cu atât mai util cu cât ne aflăm într-un moment de importanţă crucială pentru continuarea finanţării europene în acest exerciţiu financiar, cât şi pentru perioada 2014-2020. De altfel, Sistemul Cameral este profund angajat în accesarea fondurilor europene, prin consultanţa acordată firmelor, activităţi de formare profesională, dar şi ca aplicant direct, cu peste 150 de proiecte aflate în derulare.
România şi-a propus ca la sfârşitul anului 2012, rata de absorbţie în programele alocate prin politica de coeziune să ajungă la minim 20%, „un obiectiv foarte ambiţios şi dificil de atins, dar minimum necesar pentru evitarea dezangajărilor, adică a pierderiler de fonduri comunitare”. Marea provocare o reprezintă anul 2013, când România va trebui să cheltuiască efectiv 6,7 miliarde euro, a spus ministrul afacerilor europene.
Printre măsurile prioritare asumate în