Peste 30% dintre românii din marile oraşe au pe acasă echipamente electrice şi electronice defecte şi aproximativ 25% dintre ei deţin becuri nefuncţionale, arată rezultatele unui studiu realizat de compania de cercetare de piaţă Daedalus Millward Brown, la solicitarea Asociaţiilor ECOTIC şi Recolamp. Sursa: Reuters
Studiul a fost realizat pe un eşantion de 800 de persoane, în oraşele cu peste 50.000 de locuitori, se arată într-un comunicat transmis de ECOTIC.
Motivele principale pentru care românii păstrează în locuinţe aparate electrice şi electronice stricate sunt, în primul rând, intenţia de a le repara, (27% dintre respondenţi), urmată de motivaţia că nu ştiu ce ar putea face cu acestea după scoaterea din uz (25%). Totodată, 21% dintre cei care deţin echipamente uzate spun că nu au avut timp să se ocupe de ele, iar 11% susţin că nu există facilităţi de debarasare în zona în care locuiesc.
Punctele de seletare selectivă, necunoscute pentru majoritatea românilor
Întrebaţi care ar fi motivele pentru care ar dori să se debaraseze de echipamentele defecte pastrate în gospodărie, românii declară: protecţia mediului (în 27% din cazuri), eliberarea de spaţiu în gospodărie (21%), existenţa unor puncte de colectare în proximitate (14%), precum şi reduceri de preţ la achiziţionarea unor produse noi (13%).
Totodată, studiul a evidenţiat faptul că peste 65% din populaţia din mediul urban nu ştie despre existenţa unui punct de colectare selectivă a deşeurilor electrice şi electronice.
Majoritatea cetăţenilor (53%) consideră că responsabilităţile realizării infrastructurii revin autorităţilor publice locale direct sau cu ajutorul firmelor de salubritate. Un sfert din populaţie consideră că firmele specializate ar trebui să contribuie la dezvoltarea infrastructurii de colectare selectivă a echipamentelor elect