Transplantul de celule pancreatice create în laborator este cea mai mare promisiune a viitorului, însă mai există şi alte metode moderne care previn complicaţiile bolii. Boala care afectează în prezent aproximativ 600.000 de români, conform datelor oficiale, ar putea fi tratată în viitorul apropiat cu ajutorul celule pancreatice create în laborator. Cel puţin aşa susţin oamenii de ştiinţă de la Institutul Naţional de Sănătate şi Cercetare Medicală din Franţa.
Pornind de la fragmente dintr-un pancreas fetal, ei au programat genetic celulele beta, cele care produc insulină, să se multiplice la infinit. Astfel, ele pot fi transplantate atât unei persoane care suferă de diabet de tip I, în cazul căruia celulele beta din pancreas se autodistrug, cât şi uneia cu diabet de tip II, cea mai frecventă formă a bolii, în cazul căreia funcţionarea celulelor beta este defectuoasă. În acest mod, spun specialiştii francezi, diabetul ar intra în remisiune. Cu alte cuvinte, bolnavii s-ar vindeca de această afecţiune, până în prezent incurabilă, cu ajutorul ingineriei genetice.
Cercetări de acest gen sunt efectuate de oamenii de ştiinţă din toată lumea de câţiva ani buni. De altfel, şi în prezent se încearcă tratarea diabetului prin realizarea transplantului de celule stem pancreatice. „S-au făcut studii cu transplant de celule stem pentru înlocuirea celulelor beta afectate în cazul diabetului zaharat de tip I şi II, însă fără succes pe termen lung. De fapt, s-a constatat că pacienţii trataţi anterior cu insulină au revenit, la doi-trei ani de la transplantul de celule stem, la aceeaşi terapie cu insulină", explică medicul specialist diabet, nutriţie şi boli metabolice Adrian Copcea din Cluj-Napoca.
Se poate realiza transplant de pancreas
Alternativa mai eficientă şi utilizată deja în România o reprezintă transplantul de pancreas. „Totuşi, transplantul de pancre