Ştefan Andrei (80 de ani), probabil omul cel mai avizat să vorbească despre relaţiile dintre România lui Ceauşescu şi Libia lui Gaddafi, ne-a acordat ieri un interviu în exclusivitate.
VIDEO Elena Ceaușescu nu-l suportă pe Gaddafi
VIDEO Relațiile de afaceri româno-libiene
VIDEO Mărturii despre Gaddafi
VIDEO Ceaușescu dezavua mișcarea terorista
Ştefan Andrei este familiarizat cu dinamica relaţiilor internaţionale încă din 1960, de când ocupa funcţia de şef al Relaţiilor Externe la Uniunea Tineretului Muncitoresc. În '65 a devenit adjunctul Gizelei Wass, care era şefa secţiei Externe a PCR, a fost apoi prim-adjunct, iar din 1972 a devenit secretar al CC cu problemele internaţionale. Între 1978 şi 1985 a ocupat fotoliul de ministru de Externe al României, participând la întâlnirile dintre cei doi dictatori. Între 1987 şi 1989, Ştefan Andrei a fost prim-vicepriministru în Guvernul României comuniste, având responsabilităţi de coordonare a comerţului exterior.
Din caietul de lucru al lui Ştefan Andrei nu lipsesc însemnările despre Gaddafi
„Adevărul": Ce sentiment aţi încercat în momentul în care aţi aflat de moartea lui Gaddafi?
Ştefan Andrei: Pentru mine e o veste tristă. Gaddafi a fost un om care a făcut foarte multe gafe, a avut un comportament foarte ciudat, însă a făcut multe lucruri crezând că îşi serveşte poporul. Tragedia lui a fost că s-a găsit într-o ţară care are mari rezerve de petrol, gaz metan şi fier şi trebuia să-şi dea seama că pentru asta va plăti. Îmi pare rău când se recurge la asemenea măsuri de asasinare a unor oameni politici.
A avut un sfârşit oarecum asemănător cu Nicolae Ceauşescu?
Nu sunt pentru soluţionarea aceasta cu liderii politici ai statelor. Mi se pare mai c