Bursa de la Bucureşti a închis cu un avans de 0,9% sesiunea de ieri, susţinută de evoluţia burselor externe, dar transferurile cu acţiuni au cumulat doar 13,2 milioane de lei (trei milioane de euro).
Piaţa a fost pe verde încă din primele minute, puţinii investitori prezenţi la tranzacţionare reacţionând pozitiv la evoluţia burselor externe după zvonurile că Germania şi Franţa au convenit un plan de creştere a resurselor Fondului European de Stabilitate Financiară (EFSF) de la 440 mld. euro la 2.000 mld. euro. Şeful departamentului de cercetare pieţe de capital al BCR Mihai Iulian Căruntu spune că deşi nu au venit interpretări încurajatoare ale datelor fundamentale din partea unor lideri de opinie, guverne sau instituţii internaţionale, se conturează ideea că şocul cel mare pentru pieţele financiare încă nu a fost resimţit.
"În ultima lună s-a conturat ideea că băncile importante europene ar trebui sprijinite de guverne în accesarea unor mecanisme de capitalizare, ceea ce reprezintă o deteriorare a climatului investiţional, în aşteptarea asumării unei ajustări a datoriei Greciei de principalii creditori, decizie despre care se speculează că este destul de probabilă", potrivit lui Căruntu.
În acest context bioritmul investitorilor este unul fragil, iar orice ştire, comentariu sau interpretare dintr-o sursă avizată pe tema datoriilor suverane determină mişcări cu amplitudini ridicate ale pieţelor într-o direcţie sau alta, este de părere analistul BCR.
"Desigur, cum viziunea investitorilor este în general una pesimistă, mişcările sunt cu precădere în sens negativ, de aici şi trendul descendent al pieţelor încă din august. Există însă şi o parte bună a acestor amânări în tranşarea crizei datoriilor suverane, în sensul că din scădere în scădere, atunci când evenimentul prorocit mai mult sau mai puţin de î