Nemţenii care trec în aceste zile prin Piaţa Centrală pot degusta delicatese de toamnă produse în Maramureş sau în Bucovina. Ediţia din acest an a Târgului produselor tradiţionale „Cămara" este organizată pe platoul din faţa celei mai mari pieţe a oraşului, până duminică, 23 octombrie.
Peste 20 de producători din Neamţ şi din judeţele învecinate îşi vor etala mărfurile de sezon.
„În zona centrală va fi amplasat un stand organizat de o firmă de profil din Suceava unde vor fi făcuţi un berbecuţ şi un viţel la proţap. Tot acolo va fi şi o mustărie de unde oamenii vor putea cumpăra la pahar licoarea dulce preparată pe loc din struguri", spune Eduard Mihai Andrieş, consultant la Camera de Comerţ şi Industrie Neamţ, unul din cei trei organizatori ai târgului.
La manifestare au fost invitaţi mici producători din Maramureş, Bistrişa Năsăud, Suceava (Rădăuţi, Gura Humorului), Argeş, Bacău şi Braşov (Bran). Mărfurile expuse vor axate pe produse şi preparate din carne, respectiv brânzeturi, iar mare parte dintre acestea vor fi inedite pentru gusturile culinare ale nemţenilor.
„Clienţii vor putea cumpăra brânză de burduf, caşcaval afumat în rumeguş de brad sau în coajă de copac, pastramă haiducească, tobă, jambon sau cârnaţi de casă. Oferta e cu atât mai tentantă cu cât vorbim de produse tradiţionale atestate şi recunoscute oficial", mai spune reprezentantul Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI) Neamţ.
Brânză de Bucovina şi pălincă de Bistriţa
Târgul de produse tradiţionale se anunţă mai degrabă un festin gastronomic fiind gândit ca o oportunitate de a serba Ziua Recoltei. Organizatorii spun că manifestarea nu este destinată aprovizionării en gros, ci are rolul de a delecta clienţii cu produse mai greu de găsit în comerţ.
„Anul trecut am testat mai multe preparate din carne de porc de la un producător din Suceava. Am ţinut apoi legăt