Foto: Grigore Popescu / Agerpres Pensionarii trebuie să primească anul viitor pensii mai mari, pentru că aşa prevede legea. Pentru Guvernul Boc nu există însă principiul unde-i lege nu-i tocmeală. Boc&Company strâmbă din nas când vine vorba de mărirea pensiilor şi spune că nu ar fi bani.
În Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, scrie negru pe alb că, din 2012, valoarea punctului de pensie se majorează anual cu 100% din rata inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut, realizat pe anul precedent. În situaţia în care unul dintre cei doi indicatori are valoare negativă, mai prevede legea, se utilizează doar cel cu valoare pozitivă, şi numai în cazul în care ambii sunt negativi, se păstrează ultima valoare a punctului de pensie. Aceasta a fost stabilită, la data intrării în vigoare a legii, la 732,8 lei. Casa Naţională de Pensii a făcut şi o simulare pe formula de indexare menţionată de lege. Astfel, dacă în 2011 s-ar înregistra o rată a inflaţiei de 5,3% şi o creştere a câştigului salarial brut de 0,4%, valoarea punctului de pensie de 732,8 lei va fi indexată cu 5,3%, la care se adaugă 0,2 %. Această ar însemna o majorare de 5,5%, rezultând o valoare a punctului de pensie de 773,1 lei.
Guvernanţii nu dau însă doi bani pe lege şi iau în calcul îngheţarea pensiilor. A spus-o însuşi ministrul Muncii, Sulfina Barbu, care nu a exclus scenariul ex-ministrului Sebastian Lăzăroiu potrivit căruia, în 2012, pensiile nu ar trebui indexate nici măcar cu rata inflaţiei. Doar că, a precizat Sulfina, trebuie aşteptate „datele economice”. Ieri, audiată la Comisia de muncă din Camera Deputaţilor, Sulfina Barbu a anunţat că a transmis Ministerului Finanţelor două scenarii de buget: unul care prevede indexarea pensiilor în medie cu 6,5%, ceea ce ar însemna un impact bugetar de aproximativ 3 miliarde de lei,