În cazul în care nu sunteţi de găsit în perioada 20-31 octombrie, nu veţi primi amendă. Vecinii şi preotul nu au voie să ofere recenzorului decât informaţii de bază. Sursa: SHUTTERSTOCK
Astăzi începe Recensământul 2011 şi multă lume are încă dubii în privinţa colectării de date. Unii se tem că informaţiile lor personale vor fi folosite în alte scopuri decât cele statistice, alţii cred că vor fi amendaţi dacă recenzorul nu-i găseşte acasă.
Vladimir Alexandrescu, director de comunicare la Institutul Naţional de Statistică, răspunde la zece întrebări esenţiale despre Recensământ 2011.
1. Voi fi amendat dacă nu mă găseşte recenzorul acasă?
"Cei care nu sunt în localitate în perioada recensământului, vor fi recenzaţi în locul în care se află, inclusiv dacă stau la hoteluri ori pensiuni. Dacă nu îi găseşte recenzorul acolo, se pot prezenta la comisia locală de recensământ, din cadrul fiecărei primării", spune Alexandrescu.
El precizează că nu va fi nimeni amendat dacă nu merge la comisia respectivă şi nici dacă nu e găsit acasă de recenzor.
2. Ce mi se poate întâmpla dacă nu deschid uşa recenzorului?
În cazul în care refuzaţi să participaţi la recensământ, dar nu îi comunicaţi acest lucru în mod expres recenzorului, nu vi se va întâmpla nimic. Dacă, însă, îi închideţi acestuia uşa în nas sau îi distrugeţi formularele, veţi fi amendat.
Răspunsuri posibile pentru persoanele nereligioase la Recensământ 2011
3. Nu sunt o persoană religioasă. Ce pot răspunde?
Reprezentantul Institutului Naţional de Statistică precizează că răspunsurile privind religia, etnia, limba maternă şi eventualele dizabilităţi sunt opţionale. O persoană care nu se consideră religiosă poate spune că este "atee", "fără religie", ori, pur şi simplu, poate refuza să răspundă.
4. "Nu vreau ca preotul sau