Edilii locali au stabilit ca în comunităţile de romi din judeţ să fie repartizaţi recenzori de aceeaşi etnie, care să vorbească şi limba romani.
„Bine aţi venit în Texas!", aşa l-au primit ţiganii de pe strada Burebista, din Braşov, pe recenzorul care, joi dimineaţă, s-a dus să îi anunţe că îi va vizita pe fiecare în parte. „Să aveţi pregătite buletinele şi actele de casă, ale voastre, ale soţiilor şi ale copiilor, că diseară, pe la 18.30, încep să vin să vă număr. O să vă întreb câţi sunteţi, cum locuiţi, ce etnie aveţi şi ce religie", le-a explicat Marian Constantinescu, recenzorul din zonă. „Veniţi, veniţi! Că vă primim. Vă spunem că suntem romi şi vorbim romani. Că doar ăsta e adevărul", au spus în cor doi bărbaţi care tăiau nişte lemne în faţa unei case. „Eu nu am mâncat, dom'le, nicio lebădă şi nici n-am omorât pe nimeni cu maşina! Eu sunt mândru că sunt rom, dar nu-mi place când alţii ne bagă pe toţi în aceeaşi oală", adaugă Bodian Dezso.
Răspund la orice întrebare
La o casă afundată în ţigănie, Ştefan Gabor, un rom de 55 de ani, îl primeşte respectuos pe recenzor. „Vă zic ce vreţi, dar stăm afară, că în casă e dezordine şi întuneric". Cât ai clipi, două ţigănci mai tinerele au adus o masă şi o cârpă curată cu care au şters banca pe care urma să şadă oaspetele. În limba romani, Constantinescu îi explică bărbatului că sunt câteva întrebări la care poate să nu răspundă. „Vă zic ce vreţi, că nu mi-e ruşine", răspune Gabor. Aşa aflăm că omul are o fată şi un ginere plecaţi „la muncă" în Polonia şi că şi-a tras singur curentul electric de pe stâlp. „Fata e plecată pentru vreo două-trei luni, dar bărba-su e plecat de mai demult. Muncesc acolo, ce să facă? Că doar noi, ţiganii, pe une mergem «muncim»", spune râzând bărbatul, făcându-ne cu ochiul.
Vezi aici cum a decurs recensământul în cartierul Răsăritul
Au recenzor de etnie romă