Noul Cod Civil aduce si cateva modificari in ceea ce priveste piata asigurarilor. Cea mai importanta schimbare, cu un impact direct asupra clientilor, se refera la faptul ca un bun (masina, casa) ramane asigurat si dupa ce este vandut.
"Contractul de asigurare nu inceteaza in momentul instrainarii bunului, ci ramane valabil pana la expirare. De exemplu, asigurarea facultativa Casco nu se anuleaza dupa vanzarea masinii, ci este valabila pe perioada incheierii", a precizat Marinela Nemes, director general Directia Juridica din cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).
Astfel, polita veche nu se anuleaza, iar noul proprietar nu este nevoit ca incheie o noua asigurare. Acest lucru va fi valabil si in cazul asigurarilor de locuinte.
"Un element de noutate, printre cele cateva, este faptul ca la asigurarile de bunuri, polita urmeaza bunul", a subliniat, la randul sau Dumitru Rusu, partner la casa de avocatura Voicu & Filipescu.
In aceasta categorie nu intra asigurarea obligatorie RCA, care este foarte bine reglementata de Legea 136/1995.
CSA trebuie sa emita norme in aplicarea dispozitiilor noului Cod Civil, a precizat Mihaela Nemes. "Acum identificam care sunt normele care trebuie elaborate, care sunt cele care ar trebui modificate si deja se lucreaza in acest sens", a spus acesta.
Oficialul CSA a adaugat ca noile norme ar putea fi emise pana la finalul anului. "Aceste modificari din Codul Civil vin mai mult in sprijinul asiguratilor. Se pune mare accent pe informatiile transmise asiguratilor. Clientii trebuie sa stie conditiile contractuale, informatii despre asiguratori, riscurile, drepturile, dar si obligatiile pe care le au", a declarat Marinela Nemes.
Totodata, noul Cod Civil prevede anularea contractelor incheiate de asiguratorii fara autorizatia CSA.
"Si pana acum l