Presaţi de întreaga lume să stopeze contagiunea crizei datoriilor, liderii europeni se reunesc duminică la Bruxelles pentru un summit considerat crucial de Franţa, aflată sub ameninţarea agenţiei Moody's, care a degradat nota Spaniei. În Grecia, zeci de mii de persoane au protestat contra unui nou plan de austeritate.
Tensiunea a crescut ieri în zona euro îna-intea summitului liderilor europeni pentru a încerca rezolvarea crizei datoriilor: agenţia de rating Moody's a dat o nouă lovitură Spaniei iar Grecia a fost paralizată de o grevă generală.
Spania a suferit o nouă degradare a notei sale suverane pentru a treia oară în mai puţin de două săptămâni. După Fitch şi Standard&Poor's, Moody's a decis să scadă nota de solvabilitate a ţării cu două grade. Mai severă decât celelalte agenţii, Moody's notează acum cu A1 obli-gaţiunile statului spaniol pe termen lung şi nu cu A2, refuzând astfel Spaniei statutul de emitent de înaltă calitate şi trecând-o în rândul emitenţilor solizi dar susceptibili de a fi afectaţi de schimbările situaţiei economice.
Pentru a înfrunta criza datoriei, responsabilii europeni au apărut adesea divizaţi în ce priveşte drumul de urmat şi summitul de duminică ar urma să fie decisiv. „Destinul Europei se joacă în zilele următoare" afirma preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, a cărui ţară tremură de acum pentru nota „triplu A", nota maximă pe pieţe, după avertismentul Moody's.
Avertismentele agenţiilor de rating
Moody's, una dintre cele trei principale agenţii de evaluare financiară din lume, a dat Franţei un termen de trei luni pentru a determina dacă perspectiva „stabil" de care beneficiază nota ei actuală va fi justificată sau vizată de o degradare ca urmare a situaţiei economice. Franţa beneficiază în prezent de cea mai mare notă posibilă din partea Moody's, faimosul „tripluA", ca şi din partea marilor concurenţi ai