Pământurile României pot să rodească şi bani. O parte din venituri ajung în conturile oamenilor de afaceri români, printre care Ioan Niculae, Mihai Miron sau Culiţă Tărâţă. Sursa: EVZ
În România, agricultura merge bine doar pe Farmville! Acesta este bancul pe care se chinuie câţiva dintre cei mai bogaţi români să-l facă uitat. Investesc milioane în terenuri, ferme şi utilaje şi fac tot posibilul ca România să redevină "grânarul Europei". E adevărat, au toate şansele să reuşească: avem printre cele mai bune soluri din lume şi, dacă suntem un pic maliţioşi, putem spune că sunt şi "cele mai odihnite", decenii întregi, suprafeţe imense rămânând necultivate.
În plus, forţa de muncă, chiar dacă nu pare prea atrasă de domeniu, este extrem de ieftină, lucru care conferă un important avantaj competitiv.
Bogaţii care scot bani din pământ
Cel mai bogat român care pariază pe agricultură este Ioan Niculae. Deţine aproximativ 14.000 de hectare de teren arabil, dar prin Interagro SA administrează în total peste 55.000 hectare, în cele mai fertile zone ale ţării. Niculae are afaceri şi în morărit, panificaţie, industria laptelui şi a cărnii, iar cifra de afaceri obţinută de activităţile din industria alimentară depăşeşte 80 de milioane euro.
Un alt businessman care ocupă un loc de frunte în topul agricultorilor din România este Adrian Porumboiu. Suprafaţa pe care fostul arbitru de fotbal o exploatează este de aproximativ 50.000 de hectare de teren. Acesta a obţinut, în 2010, subvenţii europene în valoare de 3,17 milioane de euro prin intermediul SC Comcereal Vaslui SA, companie pe care o controlează prin Racova SA.
De altfel, Comcereal a fost al doilea mare beneficiar de subvenţii europene la hectar, după SC TCE 3 Brazi, societate deţinută de Culiţă Tărâţă, cunoscut pentru concesiunea controversată a zeci de mii